Underground River – Palawan

Ben je wel eens in Parijs geweest? Dan heb je vast, zeker en ongetwijfeld de Eiffeltoren bezocht. Kan niet anders. Zo voelt een bezoekje aan de Underground River bij Sabang op Palawan ook. Een toeristisch moetje, maar hoeveel busladingen er ook heen gaan, het is en blijft wel bijzonder en mooi. Sterker nog: de Underground River van Palawan is in 2012 gekozen tot 1 van de 7 nieuwe natuurwereldwonderen. Dat kan de Eiffeltoren niet zeggen..

Dus wij boeken in Puerto Princesa een tripje naar de Underground River. Omdat de minivan ons een uur eerder ophaalt dan afgesproken hebben we een beetje een valse start. We zitten net als blijkt dat de chauffeur nog meer haast heeft. Terwijl het verkeer daar niet echt gelegenheid toe biedt. Als je een uur te vroeg vertrekt, zit je namelijk in de ochtendspits. De uren daarna verdient hij die eerder genoemde Michael Schumacher Award. Links inhalen, laat remmen, rechts inhalen, vol optrekken. In de bergen. Ike moet er van overgeven, ondanks de Nederlandse pillen tegen wagenziekte. Bij de eerste stop (shoppen mag!) tovert de winkelbediende trouwens verbazend  snel dezelfde pillen tevoorschijn, dus waarschijnlijk is ze niet de eerste.

Onderweg merken we dat er tegenwoordig nog nieuw verplicht reis-item bestaat: de selfie-stick. Onze gezellige gids maakt bij ieder belangrijk bord een foto van al ‘haar’ toeristen en toch maakt iedereen – behalve wij – voor de zekerheid ook voortdurend foto’s van zichzelf. We zien zelfs iemand een foto van zichzelf maken waar op te zien is hoe hij met een ander apparaat een selfie maakt.

Na een rit van een uur of 2 en een korte stop bij de niet zo interessante Ulung Rock komen we aan in Sabang. We lunchen en worden daarna in een bangka (een typisch Filipijnse boot met extra houten drijvers aan de zijkanten) naar een strandje vlak bij de ingang van de grotten gebracht. We zijn niet alleen. En iedereen heeft een oranje zwemvest gekregen. Bij de ingang van de grot wachten we zo’n 45 minuten tot we aan de beurt zijn om op de ondergrondse rivier te gaan varen. Wij kijken naar de aapjes in de bomen en de aapjes kijken naar ons.

Voor we de grot in gaan, krijgen 2 Filipijnse dames voor in de boot een lamp die is bevestigd aan een grote accu. Op basis van de aanwijzingen van de schipper die achterop zit, moeten zij straks steeds de juiste stalactieten, stalagmieten en andere interessante rotspartijen uitlichten. Simpel klusje? Vergis je niet. Het lijkt er op of alle inwoners van Sabang (of Manila?) een rots hebben mogen uitkiezen en vervolgens mochten bepalen waar die op lijkt. De schipper noemt nu al die rotsen op. Een korte bloemlezing van wat we hebben gezien: Het laatste avondmaal, Buddha, een champignon, Jezus, Maria, de maan, de zon, nog een champignon, meerdere inktvissen, draken en haaienvinnen, een komkommer, een sexy dame en Ivo Opstelten. Allemaal van steen en die laatste hebben alleen wij gezien. Nog interessanter: overdag slapen er honderdduizenden vleermuizen in de grotten. Door de duisternis zie je ze misschien niet allemaal, maar je ruikt ze wel. Het is jammer dat de bootjes iedereen voor donker weer terugbrengen naar de touringscars en mini-vans. Het is ongetwijfeld een fantastisch gezicht als al die vleermuizen er in de schemering op uit trekken.

De Underground River van Palawan is inderdaad een toeristische attractie, maar dat geeft het voor ons eigenlijk net wat extra’s. We hebben ons rotgelachen. ;-)

terug naar de homepage