Hongkong: 6 hoogtepunten

In Hongkong kun je makkelijk een week lang iedere dag wat anders beleven. De stad is modern en heeft historie. Men gelooft in geld, 1 god, meerdere goden of is buddhist. Je geniet van kunst of natuur, winkelcentra of straatmarkten. Oost en west, traditie en trends. Wij zijn in totaal 4 dagen in Hongkong en dit zijn onze (vaak letterlijke) hoogtepunten:

– Het uitzicht op de wolkenkrabbers van Hongkong Island.
Denk je Hongkong, dan denk je skyline. Het uitzicht van Kowloon (aan ‘onze’ kant) op Hongkong Island (aan de andere kant) is wereldberoemd. En ’s avonds extra mooi. Dus we zijn om klokslag 20:00 present voor de lichtshow op de wolkenkrabbers aan de overkant. Onder begeleiding van dramatische filmmuziek zijn de bankgebouwen en telecomtorens allemaal onderdeel van een show met heul veul lampjes en lasers. Niet enorm spectaculair en een beetje kitsch misschien, maar Per heeft zeker 10 keer ‘veeeeeeet!’ gezegd. En er inmiddels al flink over opgeschept bij klasgenootjes en buurjongens.

– De tram naar Victoria’s Peak.
Aan de rijen te zien, heen en weer afgezet zoals ze dat in de Efteling doen, een toeristisch moetje. Maar wel mooi en met een historische achtergrond. Vroeger woonden de rijkeren bovenin de heuvels van Hongkong. Om deze mensen fatsoenlijk op en neer te krijgen werd een steile trambaam gebouwd. Toen er een weg werd aangelegd, twijfelde men of de trambaan nog wel rendabel zou zijn, maar is helemaal goed gekomen. Dankzij toeristen zoals wij. Maar ook dankzij (ex-)bewoners van Hongkong zelf. In de rij spreekt een Chinese dame op leeftijd ons aan. In Nederlands met een Brabants accent. Ze woont in Eindhoven en gaat iedere 2 jaar weer terug naar haar geboortestad. En dan gaat ze altijd met de tram omhoog naar Victoria’s Peak. Zoals je aan de foto op de homepage kunt zien, is dat niet voor niets: het uitzicht boven is fantastisch. De dame is later in China trouwens steeds een voorbeeld als Per of Ike in het Nederlands ietwat brutaal hardop zeggen wat ze van opdringerige Chinezen vinden die hen toch niet kunnen verstaan. ‘Misschien komt hij ook wel uit Eindhoven.’

– De roltrappen in Central.
Ook tegenwoordig zoeken de rijken het hogerop in Hongkong. En moeten ze dagelijks naar beneden naar de ingangen van de wolkenkrabbers waarin ze werken. Dus is er in Central, een wijk op Hongkong Island, een groot rollentrappenstelsel gebouwd. ’s Ochtends rollen ze allemaal naar beneden, ’s middags weer omhoog. Wij zijn al beneden en gebruiken ze dus later op de dag om in de Mid Levels leuke galeries en boetiekjes te checken op Hollywood Road en om te gaan borrelen in Soho. Tussen expats en hippe Hongkong-Chinezen drinken we wijn (yes!) en eten we homemade pizza (vet!). Dus we willen hier allemaal wel blijven wonen. Al missen we in deze ‘Europese’ omgeving Utrecht wel net iets meer dan anders..

– De Big Buddha bij het Po Lin klooster op Lantau.
Hongkong is niet alleen maar wolkenkrabbers. Op het schierland Lantau zijn stranden, kun je treks van meerdere dagen lopen in schitterende natuur en kun je naar Hong Kong Disneyland. Dat laatste hebben we trouwens niet heel actief met Per en Ike gedeeld. Wel hebben we ze op Lantau meegenomen naar het grootste outdoor bronzen Buddhabeeld van de wereld, naast het Po Lin klooster. Het is misschien niet zo sereen als we later in Laos of Myanmar tegenkomen, maar het is een mooi voorproefje. Als we later terugrijden met de bus, zien we de Buddha hoog boven op de berg zitten. Erg mooi.

– De Wong Tai Sin tempel en de Man Mo tempel.
Chinezen zijn nogal bijgelovig. Of dol op symboliek, het is maar hoe je het noemt. Het nationale geluksgetal is 8, dus telefoonnummers met veel achten erin zijn flink duurder dan andere. Niet alleen bepaalde getallen maar ook bepaalde goden helpen het geluk een handje. Zoals Wong Tai Sin bijvoorbeeld, vandaar dat de Wong Tai Sin tempel voorafgaand aan belangrijke paardenraces erg druk schijnt te zijn. Als wij er zijn, is er ook aardig wat volk. Wierook wordt met bossen tegelijk geofferd, waarzeggers hebben het flink druk en er worden veel rode strikjes in een boom geknoopt. Want dat helpt blijkbaar ook. Per en Ike zijn erg geïnteresseerd in de verhalen over alle beelden en gaan trots op de foto met hun Chinese sterrenbeeld; de haan en het varken. We mochten daar verder geen grapjes of geluiden bij maken.. De taoïstische Man Mo tempel (vlakbij de rollentrappen) is wat smaakvoller en rustiger. Veel kleiner trouwens ook. Hier wordt met mooie grote kegelvormige wierookspiralen en sierlijk beschreven rode labeltjes inspiratie gevraagd aan de god van de literatuur. In de ruimte daarnaast wordt de god van de krijgskunst of oorlog geëerd. Toch is het daar net zo rustig..

– Streetfood.
Wolkenkrabbers en bergen ten spijt, ons hoogtepunt van Hongkong is misschien wel het eten. En dan hebben we niet eens een van de vele sterrenrestaurants bezocht. Gewoon op straat eet je al heerlijk. Op sommige plekken zie je grote teilen met allerlei soorten vissen en garnalen die ter plekke worden klaargemaakt. Aanwijzen en even rustig wachten, terwijl een dame in een soort Formule1-pitspoespak met een biermerk erop langskomt en vraagt wat je wilt drinken. Durf dan nog maar eens water te bestellen. De mooiste ervaring hebben we bij een soort one-man-restaurant. In een schitterend bouwwerk met meerdere wokbranders, stoompannen, koelboxen, ventilators en stapels borden, staat een man in een korte broek op laarzen te koken of zijn leven er van af hangt. Wat een energie. Alle tafeltjes op de stoep voor hem zijn vol en het eten is heerlijk.

terug naar de homepage